Obiective turistice

Parcul "Tudor Vladimirescu"

Adresa: Str. Calea Traian

Descriere:

Loc de agrement a carui amenajare a inceput in 1889, dupa un proiect al ing. G. Lepri, finalizat in 1900.

A fost organizat dupa modelul parcurilor englezesti, cu gazon, arbusti si plante ornamentale, conifere si fantana arteziana. Materialul saditor a fost procurat de la firma W.F.Niemetz din Timisoara si de la Rudolf Artner din Turnu Severin.

Limitat de suprafata relativ mica rezervata in centrul orasului, nu s-a putut dezvolta pe orizontala, fapt suplinit de frumusetea detaliilor. Pentru protejarea lui, inca din 1903 Primaria a interzis ruperea florilor si accesul cu biciclete sau caini.

Ca si in celelalte parcuri severinene, saptamanal, in ziua de marti, in rondul din fata primariei, se desfasura un program de fanfara, iar in timpul sarbatorilor, in rondul din fata Hotelului „Regal”.

In 1937-1940 s-au facut imbunatatiri la fantana arteziana si s-au construit aleile. S-a proiectat si amenajarea unei alte fantani, cu jocuri de apa si lumini.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, parcul a fost practic distrus, amenajandu-se adaposturi si transee, care abia in 1946 au fost inlaturate.

In centrul parcului, pe axa nord-sud, au fost amplasate busturile lui Traian si Decebal, primul cu prilejul implinirii a 1800 de ani de la sfarsitul razboaielor daco-romane, al doilea, la implinirea a 1850 de ani de la atestarea documentara a Drubetei.

Pentru severineni a fost si este unul dintre spatiile privilegiate de promenada.

GALERIE FOTO

Alte Obiective


Monumente/Vestigii istorice


Fantani


Zone de agrement


Sport