Obiective turistice

Muzeul de Arta

Adresa: Str. Rahovei, nr. 3

Descriere:

Una dintre cele mai frumoase cladiri de patrimoniu, asezata in centrul municipiului Drobeta Turnu Severin adaposteste Muzeul de Arta.Impozanta cladire,cu o arhitectura aparte a fost construita de familia Sabetay, una dintre cele mai bogate si mai cunoscute in orasul nostru. Prin raportul comunist din 1948, proprietarii au fost deposedati de micul palat, ce devenea atunci pentru cativa ani sediul Securitatii. Pe unul dintre peretii imobilului se afla o placa de marmura ce aminteste trecatorilor de suferintele indurate aici de cei ce erau catalogati ca "dusmani ai poporului".

Dupa 1971, cladirea a intrat in proprietatea gospodariei PCR,iar in 1977 a fost amenajata ca resedinta a cuplului Nicolae si Elena Ceausescu.Din 1990 a intrat in patrimoniul Ministerului Culturii. Odata cu aparitia legilor proprietatii, doamna Elena Carol din Ploiesti , in calitate de urmas al fostilor proprietari, a formulat in perioada 1990-2004 doua notificari ce vizau micul palat, in baza carora a primit  despagubire in bani, renuntand la revendicarea in natura.Astfel cladirea ramane in circuitul cultural al judetului Mehedinti. 

S-a ridicat pentru a fi resedinta a familiei de negustori Sabetay. Bogata si de vaza familie. Povestea palatului este interesanta pentru istoria familiei insasi, pentru istoria, in intregul ei, a orasului. A fost construita, prin 1890, de o echipa de arhitecti-constructori italieni. Stilul este cel eclectic occidental, barocizat. Volumetrica sa impozanta justifica aprecierea de cel mai reprezentativ monument de arhitectura civila din orasul nostru. Putinele, dar semnificative elemente de decor exterior, baroce, sunt esentiale , coloanele adosate si cu capiteluiri compozite de la intrarea in rezalit, ancadramentele ferestrelor ornamentate cu elemente florale si mitologice (o forma stilizata a Meduzei), frontonul impunator cu doua arce dublou, trofeele care incununeaza cornisa fatadei.

Dar cele ce dau maretia si eleganta unui palat sunt decoratiile interioare. Eclectismul este vizibil. La parter, spatiu destinat intalnirilor, receptiilor, meselor festive, ale vietii publice a familiei, dominante sunt aspectele barocului tarziu, cu insertiuni de arta orientala. Ancadramentele usilor si ferestrelor sunt incarcate de stucaturi rafinate, cu elemente florale, vegetale, geometrice stilizate, alaturi de putti si alte simboluri imbogatite de intelesuri. Somptuozitatea, eleganta sunt atribute ale echilibrului general, cel ce se masoara aici printr-o atmosfera selecta. Contribuie la acesta si faptul ca fiecare incapere are farmecul ei dat de aspectele particulare ale decorului. Pentru aceasta s-ar mai adauga geamurile interioare si oglinzile din cristal de Venetia. Nimic nu a fost neglijat pentru a intruni exigentele maretiei. Nici pictura murala cu scene alegorice sau peisaje din zona Portilor de Fier, nici cupola impodobita cu stilizari orientale si mozaic de oglinzi, nici lambriurile sculptate in lemn de stejar si frize aurite. Totul este amplificat prin prezenta candelabrelor grele, din bronz aurit si cristal venetian, adevarate dantelarii in metal si sticla, capodopere de arta decorativa baroca tarzie a secolului al XVIII-lea european. Nimic nu a fost uitat, insa totul este intr-o armonioasa echilibrare a spatiului.

Aceasta cladire majestoasa este, din 1990, sediul Muzeului de Arta din Drobeta Turnu Severin.

Theodor Aman, Grigorescu, Sava Hentia, Misu Popp, sunt câteva dintre numele prestigioase din arta sec. XIX.

Este însa bine reprezentat fenomenul plastic al sec. al XX-lea. Simezele muzeului etaleaza numeroase lucrari, unele chiar capodopere, semnate de mari nume precum Luchian, Petrascu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Sirato, Stoenescu, Iser, Ressu. Pentru ca paleta sa fie nu numai diversificata ci si întregita, li se alatura, într-o polemica cromatica, portrete, compozitii, naturi moarte sau peisaje din creatia altor personalitati ale artei românesti - Baesu, Steriade, Darascu, Luchian, Grigorescu, Mutzner, Schwaitzer-Cumpana, Theodorescu Sion, Vasile Popescu, Stefan Popescu, Iorgulescu-Yor, Vânatoru. Avangarda artei noastre este si ea bine reprezentata de Victor Brauner, Mihailescu, Hans Herman. Nu lipsesc nici exponentii artei postbelice - Ciucurencu, Ciupe, Catargi, Tuculescu, Musceleanu, Corneliu Baba.

Aproape 100 de lucrari semnate de pictorul mehedintean Ghiata sporesc valentele patrimoniului artistic al muzeului.

 Se poate adauga segmentul feminin al artei prin Rodica Maniu, Micahela Eleuteriade, Lucia Dem. Balacescu, Magdalena Radulescu, Margareta Sterian.

Prin prezenta volumetrica a sculpturilor în marmora, piatra, lemn, bronz, semnate Medrea, Baraschi, Irimescu, Jalea, Borgo Prund, Dorio Lazar, Lucaci, se completeaza colectiile muzeului severinean.

 Icoane si arta decorativa religioasa, arta brâncoveneasca, tapiserii si arta decorativa moderna si contemporana sunt alte domenii care contureaza dimensiunile reale ale bogatiei spatiului vrajit .

GALERIE FOTO

 

Alte Obiective


Monumente/Vestigii istorice


Fantani


Zone de agrement


Sport