Obiective turistice

Monumentul Eroilor

Adresa: Str. Carol I

Descriere:

 

Proiectul constructiei unui monument al eroilor la Turnu Severin s-a nascut in 1924, cand comitetul local al Societatii “Cultul Eroilor”s-a adresat unor arhitecti pentru propuneri de planuri in referire.

 Decizia edificarii monumentului s-a luat la 27 mai 1927, odata cu alegerea unui nou comitet al Societatii „Cultul Eroilor”.

In 1928 comitetul a hotarat sa faca interventiile necesare catre Primaria Severineana pentru a obtine un loc in Parcul Rozelor in vederea amplasarii monumentului

La data de 10 iunie 1929 s-a hotarat amplasarea monumentului in Parcul Rozelor, in fata caselor Iorgu Tache Popescu si Dimitrie Burileanu.

Monumentul plasat in Parcul Rozelor a fost realizat in perioada 1928 – 1933 de sculptorul T.Burca, dupa conceptia arhitectului local State Bolosin si ridicat din initiativa primarului Virgil Neta.

La 31 iulie 1929 a fost aprobat planul complet al monumentului. Pe planul prezentat de State Balosin putand fi identificate: in fata o terasa cu parapetul si pavajul din piatra de Gura Vaii si cu copertine din piatra de Campulung;in spate o alta terasa, de proportii mai mici, cu coborare prin doua randuri de scari in piatra, asezate de o parte si de alta a corpului principal. Cele doua terase erau facute sa dea perspectiva si amploare monumentului, legandu-l de ansamblul parcului si adapostind masca-cripta din interior, tinand cont ca edificiul urma sa fie un monument-cripta situat intr-un parc public. Corpul edificiului era flancat de patru coloane din marmura de Ruschita pentru a completa ansamblul si pentru a sublinia stilul arhitectonic de traditie romano-bizantina, inspirata dupa vechile asezaminte romane destul de frecvente in zona si dupa motivele bizantine, exprimate cu deosebire in proportia coloanelor si capitatelor, adica a elementelor aflate la baza arhitecturii romanesti. Pe terasa din fata si pe o estrada mai ridicata, de o parte si de alta a corpului principal, urmau sa fie puse doua motive din piatra si placi de marmura in forma de mormant, pe care erau sapate doua epitafe, destinate sa faca apologia eroismului din timpul romanilor si din timpul generatiei Marii Uniri.

La capatul celor doua placi si epitafe urmau sa arda doua candele, semnul crestinesc de pomenire. Deasupra, intre coloane, doua urne de bronz sculptate cu scene din razboaiele daco-romane si al reintregirii, erau destinate sa serveasca drept amfore de tamaiere, iar doua mici vase situate la baza epitafelor urmau sa primeasca merinde pentru pasarile cerului.

Doua piese esentiale pentru monument erau prevazute a fi amplasate pe blocul principal din centru, formand o alegorie compusa din doua figuri de 3,50 m inaltime, ca expresie a ideii dominante a edificiului, respectiv aceea a predarii tortei latinitatii si civilizatiei de catre legionarul roman soldatului roman. In fata, pe piedestalul principal statuia Victoriei, zeita protectoare a eroilor, urma sa sprijine stema Romaniei Mari. Intre cele doua alegorii era amplasat medalionul Regelui Ferdinand si al Reginei Maria, intregitorii neamului, iar pe verso, medalionul cu chipurile lui Traian si Decebal. Deasupra colonadelor, in zbor planat, doi vulturi de bronz purtau Crucea Comemorativa, ca omagiu adus divinitatii si sacrificiului eroilor, in timp ce deasupra intrarii in cripta, un soldat sculptat, cazut pe laurii biruintei, simboliza sacrificiul national.

Spre terasa din spate era prevazuta intrarea in cripta, locul de odihna al osemintelor eroilor adunate de pe campul Severinului si de pe plaiurile judetului. Cripta era in forma de cruce, avand in dreapta si in stanga doua gropi comune pentru osemintele eroilor neidentificati.Intreaga cripta se prezenta ca un altar destinat sa permita oficierea slujbei pentru odihna celor morti.

In 10 februarie 1930 s-a desfasurat la Primaria Turnu Severin licitatia publica in urma careia partea din piatra a lucrarii a fost adjudecata de antreprenorul Carol Umberto.

La 30 noiembrie 1931 comitetul a acceptat macheta pentru grupul de bronz infatisand legionarul roman si soldatul roman, aceasta apartinand  arhitectului Burca.

Monumentul era terminat la jumatatea lui iunie 1933,anul in care se sarbatorea Centenarul orasului Turnu Severin.

Monumentul Eroilor a fost inaugurat la 4 iunie 1933. Monumentul contine o frumoasa cripta care adaposteste osemintele eroilor severineni si mehedinteni cazuti in luptele din Primul Razboi Mondial de la Alion, Cerna, Campia Severinului.

 Monumentul Eroilor Mehedinteni din Razboiul Reintregirii a fost dezvelit la 25 octombrie 1933 in prezenta regelui Carol al II.lea.

Dupa 1990 monumentul si-a recastigat locul in constiinta publica severineana si mehedinteana, fiind locul de reculegere si de reintoarcere la gloria si valorile romanesti perene. 

GALERIE FOTO

Alte Obiective


Monumente/Vestigii istorice


Fantani


Zone de agrement


Sport