Obiective turistice

Episcopia Severinului si Strehaiei

Adresa: Str. I. Gh. Bibicescu, nr. 6

Descriere:

De peste cinci veacuri harta spirituala a tarii era descoperita din punct de vedere eclezial - prin lipsa unui episcopat, in chiar zona simbolica de nastere a poporului roman - daca avem in vedere podul de peste Dunare construit de marele arhitect al antichitatii Apollodor din Damasc, acum 2000 de ani, la porunca imparatului Traian. Pe aici, pe la Drobeta, odata cu legiunile romane a patruns in Dacia si crestinismul - o alta cale de increstinare (prin predica Sf. Apostol Andrei si a ucenicilor sai) fiind cea de la Pontul Euxin.

Pe aceste meleaguri crestinismul si-a facut aparitia inca de la inceputurile sale, iar urmele arheologice abunda (avem ruinele unei biserici in forma de nava in chiar incinta cetatii Drobeta, apoi diferite obiecte de cult, monede bizantine etc). Viata crestina a evoluat secol-de-secol, Dunarea fiind liantul de fixare si impletire a celor mai diverse si dinamice influente spirituale si civilizatorii.

Constituirea statului feudal (1330) si recunoasterea Mitropoliei Ungro-Vlahiei de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol (1359), atesta faptul ca viata social-economica si duhovniceasca din Tara Romaneasca atinsese un grad superior de dezvoltare in veacul al XIV.

Conditiile istorice - presiunile exercitate de statul maghiar in expansiune si incercarile de infiltrare in zona ale catolicismului, i-au determinat pe domnitorii acelor vremuri (Nicolae Alexandru Basarab, Vlaicu Voda, Dan I, Mircea cel Batran) sa promoveze din toate puterile unitatea statala si de neam prin mijlocirea bisericii.

 In 1370 ia fiinta al doilea scaun mitropolitan in Tara Romaneasca. In actul de recunoastere emis de Patriarhia Ecumenica in octombrie 1370, se mentioneaza sporul demografic inregistrat in zona si nevoia de arhipastor duhovnicesc, insa motivele intemeierii scaunului mitropolitan de Severin erau si vizau apararea unitatii de neam si de credinta.

Mitropoliti de Severin au fost: Antim (1370-1381) si Atanasie (1389-1403). Informatiile istorice despre Mitropolia Severinului inceteaza din 1403, dar scaunul  mitropolitan s-a desfiintat abia in a doua jumatate a veacului al XV-lea. In vremea pastoririi primului mitropolit de Severin, Antim, a propovaduit in zona Sf. Nicodim de la Tismana, ctitorul manastirii Vodita si dinamizatorul monahismului romanesc.

Dupa mai bine de un veac si jumatate, fie in 1672, fie in anul 1673, in Tara Romaneasca apare o alta episcopie sufragana Mitropoliei Ungrovlahiei, Episcopia Strehaiei, in partea de apus a Tarii Romanesti. Sediul ei a fost manastirea Strehaia, mai bine zis, ansamblul manastiresc de la Strehaia. Existenta acestei episcopii a fost insa efemera, intinzandu-se pe o perioada de circa sapte ani (1672-1679) si a avut in fruntea sa un singur episcop (sau arhiepiscop, asa cum mai este numit in unele documente), Daniil. Acesta nu a fost un simplu episcop titular strain, asezat egumen la Manastirea Strehaia, ci un arhiereu in toata plinatatea cuvantului, cu teritoriu de jurisdictie bisericeasca, iar episcopia sa, o episcopie efectiva. In anul 1679 Episcopia Strehaiei isi intrerupe activitatea, iar scaunul mitropolitan a fost transferat la Ramnic.

Initiativa infiintarii Episcopiei Severinului si Strehaiei apartine I.P.S. Mitropolit Teofan Savu al Olteniei. Un scurt istoric al acestei realizari deosebite ar fi: 15 februarie 2003 - Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Craiovei aproba infiintarea Episcopiei Severinului si Strehaiei; 28 martie 2003 -  Sf. Sinod  al  B.O.R. si Adunarea Nationala Bisericeasca aproba infiintarea acestei Eparhii; 10-11 septembrie 2003 - se propune si se aproba de catre Sfantul Sinod organizarea alegerilor pentru membrii Adunarii Eparhiale a Episcopiei Severinului si Strehaiei; 6 noiembrie 2003 - prin Decizia Patriarhala nr.4/2003 se confirma alegerile in Adunarea Eparhiala a Eparhiei nou infiintate; 23 octombrie 2003 - Adunarea Eparhiala a Severinuiui si Strehaiei alege cele 4 comisii de lucru (bisericeasca, culturala, economica si de validare); 11 februarie 2004 - alegerea in cadrul Adunarii Nationale Bisericesti a Preasfintitului Nicodim Gorjanul ca Episcop al nou infiintatei Eparhii; 25 aprilie 2004 - intronizarea P.S. Nicodim Gorjanul in prezenta a peste 20.000 de credinciosi de catre un sobor de ierarhi romani si straini.

GALERIE FOTO

Alte Obiective


Monumente/Vestigii istorice


Fantani


Zone de agrement


Sport