Obiective turistice

Cetatea Medievala

Adresa: Str. Carol I

Descriere:

  

Orasul Drobeta Turnu Severin a fost locuit continuu timp de aproximativ 2000 de ani, perioada medievala nefacand exceptie. Dupa ce aparitia sa fulgeratoare in istoria antica a romanitatii carpato-danubiano-pontice, a disparut la fel de misterios pentru o scurta perioada de timp ca sa apara in izvoarele istorice in anul 1233, odata cu vestitii Cavaleri Ioaniti carora li se da acest pamant pentru a constitui un prim punct strategic in incercarea coroanei maghiare de a cuceri teritoriul de la nord de Dunare. Daca in antichitate orasul purta numele de Drobeta, noul sau nume este „Severin”- la originea acestui toponim aflandu-se probabil calugarii dominicani, despre care Nicolae Iorga spunea: „Dominicanii, primind noua cetate a Severinului, cladita de unguri, pentru a se impotrivi din zidurile ei bulgarilor Vidinului, predicau in mijlocul romanilor din judetele oltene. Era vorba de o cruciada de convertire impotriva tarului Ioan Asan si de intemeierea in 1238 a unei episcopii catolice a Severinului.” Urme ale acestui episod le constituie ramasitele unei biserici catolice, realizata din piatra de rau si caramida romana, asezata pe platoul interior al cetatii.

Cetatea Severinului era locul de unde banii de Severin(primul ban mentionat este Luca) administrau Banatul de Severin si reprezenta un punct strategic foarte important intrucat era poarta dintre regatul maghiar si Tara Romaneasca, fiind asezata la vest de castrul roman si baile romane oferea posibilitatea supravegherii directe a Dunarii, precum si oprirea comunicarii intre Dunarea de Jos si Dunarea de Sus.Dovada importantei sale o constituie faptul ca la sfarsitul secolului al XIII-lea, regele Stefan al V-lea a purtat cinci razboaie cu bulgarii pentru a o putea apara.

   Cetatea era formata dintr-o incinta interioara de forma dreptunghiulara, avand patru turnuri patrate la colturi si un al cincilea la mijlocul laturii de est. Dupa 1419 s-a mai adaugat o incinta exterioara, care o inconjura pe cea veche pe trei laturi, avand colturile rotunjite si dispunand de doua bastioane semicirculare.

Catre mijlocul secolului al XV-lea s-au ridicat constructiile din partea de sud a cetatii. Spre vest si nord zidurile cetatii se sprijineau spre coasta abrupta, in timp ce spre est avea un sant de aparare. Grosimea zidului la baza atingea patru metri, iar inaltimea opt metri. In mijlocul laturii de est si in partea de nord-vest se aflau turnuri semicirculare deschise care permiteau asezarea pieselor de artilerie. Turnurile de observatie aveau o inaltime de 11 metri, o grosime de 9m si o latime de 2,5 m.

Stiati ca....

•          In septembrie 1330 o puternica oaste ungara sub conducerea lui Carol Robert de Anjou a invadat Tara Romaneasca pe la Severin, aici avand loc lupte grele intre fortele romane si cele maghiare pentru a opri patrunderea in interiorul tarii?

•          Intre anii 1357-1364 Severinul este stapanit de catre Nicolae Alexandru, iar intre 1364-1376 de catre Vladislav Vlaicu, pentru ca in 1383 sa fie cucerita de unguri? In 1385 este recucerita de catre Dan I.

•          In tratatul semnat la 7 martie 1395 exista o clauza prin care regele maghiar recunostea apartenenta Banatului de Severin la Tara Romaneasca? Mircea cel Batran a purtat si titlul de „Domn al Banatului de Severin”, iar acest teritoriu a ramas in stapanirea lui pe tot parcursul domniei sale. Dupa moartea sa, in 1424 regele maghiar ocupa cetatea si ii incredinteaza administrarea acesteia comitelui Pippo Spano, care realizeaza si ultimele lucrari de reparatii.

•          In 1406 la Severin a avut loc o intalnire intre Mircea si Sigismund de Luxemburg, pentru incheierea unui tratat de alianta in vederea luptei antiotomane?

•          Din 1429 cetatea a fost aparata de catre Cavalerii Teutoni? Acestia au parasit cetatea in 1432, dovedindu-se ineficienti in lupta cu otomanii.

•          La 17 august 1524 Cetatea Severinului este definitiv ocupata de catre turci in frunte cu Balibeg-pasa?

Acesta a fost sfarsitul acestei asezari medievale. Desi detinea o asezare strategica, acest lucru a reprezentat mai degraba un blestem decat o binecuvantare, fiind permanent disputata intre romani, unguri, bulgari si turci, neputand niciodata ajunge un centru prosper. Dupa tranformarea Ungariei in pasalac, Cetatea Severinului decade definitiv, centrul zonal mutandu-se la Cerneti pana la infiintarea orasului modern Drobeta Turnu Severin.

 

Alte Obiective


Monumente/Vestigii istorice


Fantani


Zone de agrement


Sport