Obiective turistice

Catedrala Episcopala "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe"

Adresa: Str.

Descriere:

 

Catedrala ortodoxa a municipiului Drobeta Turnu Severin vine sa incununeze credinta milenara a locuitorilor acestor meleaguri. De altfel, intr-un oras unde au fost gasite marturii crestine din primele secole ale crestinismului, existenta unui locas de cult reprezentativ vine sa dea marturie peste veacuri despre spiritualitatea acestor meleaguri dar si despre credinta oamenilor de aici. Din istoria crestina ne raman fixate in minte atat podul lui Traian de la Drobeta (construit de celebrul Apollodor din Damasc), caci pe aici a intrat crestinismul in Dacia, odata cu aducerea veteranilor romani, dar si biserica mitropoliei Severinului de la 1370.

            Dupa anul 1833, odata cu trasarea noului oras de catre generalul Kiseleff, caci cel vechi fusese ars de turci, o familie de oameni credinciosi, este vorba de boierii Ion si Ioana Grecescu a dorit sa inalte in cetate nu numai o Catedrala, ci chiar si un Centru Eparhial. La acea vreme nu au primit teren la cererea lor, dar intrucat boierul Ion Grecescu a insistat la regele Carol care a poposit la Severin la intrarea sa in tara (anul 1866), a primit teren la marginea orasului, construind mai apoi biserica „Grecescu” si un spital.

            Iata ca dupa aproape un secol si jumatate, lacrimile acestor oameni credinciosi – Ion si Ioana Grecescu - s-au prefacut in bucurie. Astfel ca, dupa 1990, in vremuri de liberatate, oameni de bine, atat clerici dar si laici, si-au aratat deschis dorinta de a inalta o falnica Catedrala in municipiul Drobeta Turnu Severin. Cel care a ridicat pentru prima data problema construirii unei Catedrale in Drobeta Turnu Severin a fost vrednicul de pomenire, preotul severinean Constantin Inescu. Sfintia sa amintea la acea data ca Severinul este orasul cu cele mai putine biserici din tara, raportat la numarul de locuitori. La acel timp orasul avea numai patru biserici, si acelea foarte mici, la o popoluatie de aproape 120.000 de locuitori.

Astfel s-a constituit un comitet de actiune ce a luat legatura cu Consiliul Local in vederea obtinerii unui teren propice construirii acestui maret edificiu. Din acest comitet au facut parte: pr. Vasile Nuhaiu (pe atunci consilier municipal), pr. prof. Constantin Chilim, Acad. Dr. Gheorghe Neagoe, Prof. Nicolae Rosca, Pr. Nicolae Verdes, Dl. Iota Rogobete (Secretarul Primariei din oras), Dl. Constantin Cantar si Dl. Vasile Ion, enoriasi ai Catedralei.

Intr-un interviu dat unui post de televiziune local, Secretarul Primariei Municipiului Drobeta Turnu Severin, Iota Rogobete, amintea faptul ca inceputul a fost destul de anevoios, existand chiar anumite persoane care doreau sa stopeze acest proiect. Insa dorinta oamenilor de bine era foarte mare, de aceea binele avea sa invinga, iar Severinul, singura capitala de judet fara o Catedrala, urma sa se imbogateasca cu o Comoara fara de pret.

          Inceputul construirii Catedralei Ortodoxe a municipiului Drobeta Turnu Severin il putem situa in anul 1992, atunci cand, Permanenta Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei a hotarat ca Parintele Ioan Toba, slujitor pana atunci la biserica „Maioreasa” din oras, sa fie numit preot paroh al noi infiintate parohii ,,Nasterea Domnului si sa se ocupe de construirea viitoarei Catedrale Ortodoxe. Preotul paroh urma sa fie sustinut de parintele Vicar al Episcopiei Severinului si Strehaiei - Grigore Petrescu - cel care pe atunci era protopopul locului, precum si de comitetul de actiune.

Se cuvine sa amintim si de contributia ierarhilor Olteniei de atunci. Atat vrednicul de pomenire I.P.S. Mitropilit Nestor Vornicescu s-a deplasat in nenumarate randuri la Drobeta Turnu Severin, luand parte chiar si la sedinte de Consiliu Local, dar si vrednicul de pomenire episcop Damaschin Coravu (pe atunci Severineanul) s-a deplasat de foarte multe ori la Severin pentru rezolvarea problemei terenului.

Consilierii locali de atunci au propus mai multe locatii: una langa Hotel Parc, alta la intersectia strazilor Smardan cu B-dul Tudor Vladimirescu, una langa statia de autobuze din Piata Mircea, iar alta langa Casa Tineretului. Aceasta din urma a fost considerata cea mai buna, astfel ca I.P.S. Mitropolit Nestor Vornicescu a pus chiar piatra de temelie. Insa datorita faptului ca locul era impropriu pentru o asemenea constructie, dupa cum au aratat studiile geotehnice, iar opinia publica de atunci a sustinut foarte mult ca amplasamentul Catedralei sa fie in centrul orasului langa cladirea Primariei, a Consiliului Judetean si a Prefecturii, prin decizia nr. 38 din 21.07.2003, Consiliul Local de atunci a luat hotararea ca aceasta Catedrala sa se ridice in centrul orasului, acolo unde astazi o vedem inaltandu-se.

            Dupa aceasta decizie mai sus amintita, la 25 martie 1994, Inaltprea sfintitul Parinte Nestor Vornicescu - Mitropolitul Olteniei - a pus piatra de temelie pentru noua Catedrala. 

Mai apoi, prin hotararea nr. 72 din 18 august 1994 s-a concesionat cu titlu gratuit terenul aferent (4650 mp.) destinat construirii Catedralei Ortodoxe din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Despre sursele de finantare in art. 2 din aceasta hotarare aflam despre „instituirea unui colectiv de actiune ce urma sa contribuie la realizarea unor liste de subscriptiuni publice de colectare a fondurilor banesti”. Lucrarile la noua Catedrala au inceput, odata cu obtinerea primei autorizatii de construire, in 14 martie 1995 cu finantare de la Consiliul Judetean Mehedinti.

           La 21 aprilie 2002, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan a sfintit paraclisul, cu hramul ,,Nasterea Domnului”, aflat la subsolul cladirii, urmand ca viitoarea catedrala sa aiba hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta” - ocrotitorul Severinului.

           Dupa o perioada in care lucrarile de construire au fost intrerupte din cauza lipsurilor financiare, odata cu reinfiintarea Episcopiei Severinului si Strehaiei si a instalarii Preasfintitului Parinte Nicodim ca Intaistatator al acestei Eparhii (25 aprilie 2004), lucrarile de construire la catedrala aflate la cota 5,4 m. au fost reincepute, beneficiind de sprijinul autoritatilor publice, al unor sponsori, precum si al credinciosilor. Si tot de atunci la Paraclisul situat la subsolul Catedralei se oficiaza zilnic slujbele Vecerniei, Acatistului, Utreniei si Sfintei Liturghii, transmise (din 23 aprilie 2005) in direct la Postul de Radio „Lumina” al Episcopiei Severinului si Strehaiei.

            Din anul 2006, dupa ce parintele Ioan Toba s-a pensionat a fost numit preot paroh, parintele George Daniel Achim, consilier in cadrul Episcopiei Severinului si Strehaiei, preluand astfel sarcina continuarii lucrarilor de construire ale Catedralei Episcopale.   

            Actualmente lucrarile au ajuns la faza de acoperire a sfantului locas, urmand ca in perioada urmatoare a anului 2009 sa fie aduse clopotele de la Innsbruck (Austria), sa fie asezate crucile pe turlele Catedralei, sa fie construit pridvorul, precum si sa se execute tencuiala exterioara si interioara.

           Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu implicarea clerului si a credinciosilor de pretutindeni catedrala se va sfinti cat mai curand posibil.

 

Alte Obiective


Monumente/Vestigii istorice


Fantani


Zone de agrement


Sport