Obiective turistice

Castelul de Apa

Adresa: Str. Crisan

Descriere:

Edificiu emblematic al municipiului Drobeta Turnu Severin, este situat pe strada Crisan la intersectia cu strada Dr. Saidac, parte a sistemului de alimentare a orasului cu apa de Dunare. Dupa incercari repetate si esuate in anii 1890-1907 de identificare a unor izvoare indestulatoare in panza freatica din zona Izvoru Barzii – Malovat s-a ajuns la solutia alimentarii orasului cu apa din Dunare. In aprilie 1909, in urma studiilor efectuate sub conducerea ing. Elie Radu, adiministratia severineana s-a fixat asupra acestei solutii. Principiul de baza al proiectului consta in „alimentarea cu apa de Dunare, decantata, filtrata si sterilizata cu ajutorul ozonului”. Piesele de baza ale sistemului urmau sa fie o statie de captare situata in amonte de oras, inafara zonei lui contaminabile, uzina de apa destinata sa realizeze decantarea, filtrarea si sterilizarea cu ajutorul ozonului si castelul de apa, prevazut sa faca distribuirea si proiectat sa fie construit din beton armat si organizat in  interior cu 2 rezervoare suprapuse, avand rolul sa deserveasca fiecare cate o parte distincta a orasului. Capacitatea ambelor rezervoare era proiectata la 1025 metri cubi. Intreaga constructie a fost platita cu un credit contractat de primarie la Casa Creditului Comunal si Judetean. Prin licitatie lucrarile au fost adjudecate de firma „P.P.Andreescu si Fiii” din Craiova.

Deschiderea oficiala a avut loc la 17 octombrie 1910 in prezenta primului ministru I.I.C.Bratianu, a ministrilor Al. Constantinescu si V.Gh.Mortun, a episcopului Ghenadie al Ramnicului- Noului Severin si a oficialitatilor locale.

Constructia s-a desfasurat sub conducerea directa a ing. Petre Ciocalteu, seful Serviciului Tehnic al judetului Mehedinti, fiind supervizata de ing. Elie Radu, autorul proiectului. Lucrarile la castel au inceput mai tarziu decat cele la restul componentelor sistemului. In martie 1911 a fost fixata amplasarea lui, in punctul amintit, fapt neagreat de o parte a comunitatii urbane. Un grup de locuitori a inaintat comisiei interimare a urbei un memoriu cerand renuntarea la acest plan pe motivul pastrarii intacte a configuratiei locului, unde se gaseau scolile primare nr. 3 de fete si baieti, asa incat intreaga piata sa ramana cu perspectiva libera spre Crihala.Argumentul era pertinent, insa aceasta amplasare coincidea cu cea mai inalta cota din oras (104m), si, in consecinta, varianta cea mai avantajoasa in vederea distributiei apei in toate zonele orasului.

 Castelul de apa are  27 m inaltime si era la un momentat dat cea mai inalta cladire din orasul nostru. Exteriorul a ramas nefinisat, asa cum este si astazi, stilul medieval si patina timpului accentuandu-i personalitatea. In 1915, la baza sa, langa intare, a fost pusa o inscriptie in amintirea momentului fixarii pietrei fundamentale si a incheierii, in linii mari, a lucrarilor, odata cu cinstirea cuvenita infaptuitorilor proiectului.

In timpul Primului Razboiului Mondial,Castelul a servit ca punct de observatie armatei germane, datorita celor 4 turnulete, construite initial pentru a putea fi folosite de catre pompieri. Trecerea timpului si cresterea orasului n-au anulat functia esentiala a castelului, prin care orasul a capatat tinuta civilizatoare. Astazi insa, cand distributia apei este asigurata la capacitatile cerute prin alt sistem, Castelul de Apa poate capata o noua functionalitate: un sui genesis Turn Eiffel al orasului.

GALERIE FOTO

Alte Obiective


Monumente/Vestigii istorice


Fantani


Zone de agrement


Sport