Obiective turistice

Biserica Maioreasa

Adresa: Str. Smardan, nr. 2

Descriere:

Biserica „Maioreasa” cu hramul „Adormirea Maicii Domnului" din Drobeta Turnu Severin, s-a zidit din temelie intre anii 1842 - 1846, din initiativa maiorului Ion Ciupagea (+1847) si a sotiei sale Dumitrana Ciupagea (+19 septembrie 1889) in timpul domniei princepelui Ghe. Bibescu fiind mitropolit DD Neofit. Ctitorii au suportat si cea mai mare parte a cheltuielilor si au inzestrat-o cu obiecte de cult. S-a sfintit de catre Mitropolitul Tarii Romanesti Nifon pe cand era locotenent de episcop la Ramnicu Valcea, primul preot slujitor fiind protopopul Mitrica din Cerneti.

Documentele vremii vorbesc despre ctitorul acestei biserici - maiorul Ion Ciupagea ca fiind un bun patriot, participant activ la razboiul rusilor contra turcilor (1806-1812) si colaborator al lui Tudor Vladimirescu la Revolutia din 1821 si la razboiul contra grecilor. Biserica este in forma de nava (corabie), la inceput a avut o infatisare deosebita de cea de astazi (avea 3 turle: una mare deasupra naosului si doua laterale mai mici la pronaos, iar tampla (catapeteasma) era din zid, nu avea pronaosul de astazi si era imprejmuita cu zid de caramida.

In anul 1871-1872 se desface tampla de zid si se darama zidul despartitor dintre biserica barbatilor si a femeilor (naos si pronaos). Tampla se face din lemn de tei, iar in locul zidului intre naos si pronaos se face o arcada mare.

Intre anii 1881-1884, se consolideaza constructia prin suprimarea celor 3 turle, prin refacerea temeliei bisericii si prin legarea cu cercuri de fier a intregii zidiri, in locul turlei centrale s-a facut o bolta joasa unde este zugravit Pantocratorul, iar in locul celor doua turle laterale s-a facut o clopotnita in stil gotic, sustinuta de 4 coloane de zid masiv, in forma patrata. Pisania mentioneaza ca: „s-a reparat radical in anul 1900 prin staruinta preotului paroh Gheorghe Stanescu de primaria orasului Severin in timpul domniei M.S. Regele Carol si al Reginei Elisabeta, fiind mitropolit Iosif Georgian si episcop al Ramnicului si Noului Severin D.D. Athanasie Mironescu, inginer arhitect I Gabrielescu"

In 1906 s-a construit actualul pronaos pentru nevoile cultice capacitatea fiind neindestulatoare si tot la initiativa si stradania preotului paroh Iorgu Stanescu s-au facut multe imbunatatiri (cafas pentru cor, amvon) si s-a zidit cu a sa cheltuiala casa parohiala.

Pictura initiala a bisericii in stil bizantin a apartinut zugravului Alexie din Campulung. In 1902, dupa reparatiile radicale, biserica a fost pictata din nou de pictorul Gheorghe Ioanid, colaborator al pictorului Gheorghe Tatarascu. Pictura din pronaos a fost executata de pictorul C Petrescu din Craiova (1908) cel care a executat si pictura Ateneului Roman. Toata pictura a fost restaurata in timpul preotului paroh Nicolae Popescu in 1957 de pictorul Iosif Keber din Targu Jiu, resfintita de IPS Mitropolit Firmilian; in 1974 restaurata de I Glavan din Novaci, Gorj si resfintita de IPS Teoctist si in 1992 de catre pictorii Papici Eugen si Florica din Drobeta Turnu Severin, pe timpul preotului paroh Gheorgheosu Aurel de catre IPS Nestor Vornicescu.

Icoanele imparatesti (Domnul Iisus Hristos si Maica Domnului) din pronaos si din naos sunt anterioare picturii existente si dupa opinia cunoscatorilor sunt obiectele cele mai valoroase din punct de vedere artistic din aceasta biserica prin vechimea si arta lor.

Biserica Adormirea Maicii Domnului numita si „Maioreasa" dupa ctitorii ei, familia maior Ion Ciupagea cu vechimea si frumusetea ei, a podoabelor si odoarelor ei, precum si a celor ce s-au adaugat in timp, strajuieste viata credinciosilor din municipiu ce o inconjoara cu multa credinta si evlavie la Bunul Dumnezeu.

 

 

Alte Obiective


Monumente/Vestigii istorice


Fantani


Zone de agrement


Sport