Obiective turistice

Biserica Grecescu

Adresa: Str. Decebal, nr. 2

Descriere:

Biserica ,,Sfantul Ioan Botezatorul ”, cunoscuta si cu numele ctitorilor ei – „Grecescu”, este situata in partea de Sud-Vest a municipiului Drobeta Turnu Severin, nu departe de impunatoarea constructie a Eurogarii C.F.R., si in apropierea fostului spital ce a purtat, de asemenea, numele de ,,Spitalul Grecescu”, intre strazile Decebal, Dimitrie Grecescu si B-dul Carol I.

Initial ctitorul intentionase sa construiasca biserica in centrul orasului si sa o numeasca ,,Episcopia Severinului ”, fapt ce nu s-a materializat pentru motivul ca autoritatile timpului au refuzat atribuirea terenului pe care urma sa se construiasca biserica, iar boierul Ioan Stoian Grecescu, negustor de vite, a inceput sa construiasca spitalul cu materialul (caramida, etc.) destinat initial bisericii, in anul 1866.

Dorinta de a construi si o biserica a fost totusi implinita dupa ce s-au obtinut, cu mari eforturi, si doua platuri -1214 si 1215 - langa incinta spitalului care se construia, astfel ca, dupa cum este amintit si in Pisania sapata in placa asezata pe fatada, deasupra usii de intrare:

,,In ziua de 10 mai 1868, cu ajutorul lui Dumnezeu si binecuvantarea Prea Sfintitului Episcop al Ramnicului Noului Severin, D.D.Calinic, s-a fondat biserica cu hramul Sfantului Ioan Botezatorul de noi Ioan St.Grecescu cu sotia sa Ioana si in memoria unchiului nostru Constantin Popovici …”

Lucrarile s-au desfasurat dupa planurile arhitectului Enderle din Bucuresti, au fost supravegheate de ing. Iulian Simion si Popovici si au continuat cu repeziciune, dar in anul  1873, decedand si Ion Stoian si Ioana Grecescu, lucrarile s-au desfasurat pana la terminare prin grija si osteneala nepotilor testamentari ai ctitorului.

Biserica este in forma de cruce dupa planurile arhitectului mai sus amintit dupa modelul manastirii Curtea de Arges, dar marit. La intrare se afla un vestibul urmat de naos, pronaos si altar despartite de arce. De asemenea biserica are doua turle deschise si doua turle in spirala din beton.

Inca de la punerea pietrei de temelie, ctitorul Grecescu a primit declaratia oferita din partea familiei Poenaru pentru suma de 1000 galbeni austrieci in vederea picturii care a fost realizata in stilul neorenascentist, in tehnica ulei, de catre un pictor cunoscut in epoca - Gh.Tatarascu.

La intrarea in biserica, in partea de miazanoapte este scrisa Pisania care aminteste persoanele, faptele si datele mai importante cu privire la inceputurile acestei biserici :

,,S-a inceput fondatiunea acestui Sfant lacas de repausatul unchiul nostru Ioan Stoian Grecescu in memoria sa, a repausatului unchiului sau Constantin Popovici Grecescu si a consoartei sale Ioana, in urma de care incetind din viata unchiul nostru Grecescu la 26 octombrie 1873, s-a terminat de noi Ioan Manolache Totoroatza si Ioan Marin Gamanescu, nepotii si mostenitorii sai testamentari, si s-a sfintit de Prea Sfintia Sa parinte Episcop al Eparhiei Ramnicul Noul Severin, D.D.Athanasie, in ziua de 8 noiembrie 1875. Domnul George Poenaru cu consoarta domniei sale Maria a daruit pictura de una mie galbeni”

Pictura a fost spalata si restaurata in mai multe randuri, astfel: in anul 1898 de pictorul profesor Al.Resmerita, in anul 1908 de pictorul Theodor Zarma, in anul 1938 de pictorul D.Norocea, iar in anul 1965 de catre pictorul Traian Trestioreanu, dupa care s-a facut resfintirea bisericii de catre I.P.S.Mitropolit Firmilian Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

Lucrari de reparatii – consolidare s-au facut dupa cutremurul din anul 1977 de catre mesteri si ingineri de la Intreprinderile de constructii existente la acea data in oras, fara un proiect aprobat de D.N.M.M.I.

De asemenea, in anul 1917 trupele germane de ocupatie au luat tabla de arama, iar in anul 1944 acoperisul si invelitoarea au suferit stricaciuni de la bombardamentul aviatiei anglo-americane, de fiecare data facandu-se reparatiile cuvenite.

Biserica nu are sfinte moaste si pana la inceperea noii catedrale a orasului a avut, din anul 1885, un statut de catedrala, acordat formal de Consiliul orasului din acel an datorita faptului ca prima  catedrala – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, numita ,,Maioreasa” -  era in stare ruinata la anul 1885.

De-a lungul timpului au slujit la aceasta biserica mai multi preoti de frunte ai judetului Mehedinti, unii dintre ei ocupand si functia administrativ-bisericeasca de Protoierei, cum au fost : St.Calarasanu, D.Sachelarie, D.Golici, I.Raiculescu, St.Parligras, C.Pufan  si altii.

Alte Obiective


Monumente/Vestigii istorice


Fantani


Zone de agrement


Sport